Téli terasz a természet közelségéért

téli terasz

A legtöbb ember végtelennek találja a hosszú telet, hiányolja a napfényt, a szabad levegőn töltött időt, a kert és/vagy a panoráma látványát. Ezért mindenkinek, akinek lehetősége van erre, érdemes elgondolkoznia a téli terasz megépítésén. Ezzel a módszerrel kibővíthetjük az otthonunkat, de a lényeg mégis az, hogy gyakorlatilag közelebb kerülünk a természethez, még a leghidegebb napokon is. A téli terasz hőszigetelő üvegből készült oldalain bejöhet a testünket, lelkünket melengető napfény.

Világos lesz a helyiségben, ami javítja a hangulatunkat, a különleges növényeinket szintén elhelyezhetjük itt, így a beépített terasz csodálatos élőhelye lehet az egzotikus gyűjteményünknek. Ugyanakkor a helyiség biztonságos otthont kínál a teleltethető növényeknek, mint például a pálmafáknak, citromfáknak stb. Kialakítását mindenki a saját ízlésének megfelelően végzi, de fontos, hogy a kényelmes ülőhelyek ne hiányozzanak a téli terasz belsejéből, mert biztosan sok időt fog ott tölteni a család apraja-nagyja.

Meleg a fűthető terasz levegője

Sokan félnek attól, hogy hiába végzik el a beruházást, a télikertet mégsem fogják tudni használni a hideg évszakban, mert ott túlzottan hideg lesz. Szerencsére, a fűthető terasz megteremtése nem bonyolult feladat, a szakemberek könnyen megoldják. Viszont azt tudni kell, hogy sokak tapasztalata szerint, a kinti -10 C-fok hőmérsékletnél napsütötte, fűtetlen, de hőszigetelt télikertben +28 C-fok is van. Amennyiben igény van rá, akkor többféleképpen lehetséges a fűthető terasz megoldása.

Nagyon egyszerű például a központi fűtés rendszerből átvezetni és elhelyezni a teraszon egy radiátort. A másik megoldás a padlófűtés, ami szintén csatlakoztatható a meglévő fűtésrendszerhez. Ehhez kőműves és burkoló munka szükséges. A norvég fűtőpanelek felszerelése igen egyszerű, egy konzollal felfúrható a falra, bedugjuk a konnektorba és már fűt is. A fűthető terasz kialakítható továbbá infrapanellel vagy inverteres klíma használatával. Bármelyik megoldás kiváló, de mindenki egyénileg dönti el, hogy számára melyik a legjobb.

Vélemény, hozzászólás?