A semleges ízű chia mag

chia mag

A legtöbb háziasszony igyekszik a lehető legfinomabb és legegészségesebb ételeket a család asztalára helyezni, változatos étrendet kialakítani. Sokszor kerül felhasználásra a chia mag, amit nagyon sok étel elkészítéséhez lehet alkalmazni. Jellegzetes tulajdonsága, hogy folyadék hatására megduzzad és egy zselés állagot vesz fel. Sűrítésre bármihez felhasználható, joghurthoz, főzelékekhez, italokhoz, süteményekhez egyaránt.

Azoknak is rendkívül hasznos a chia mag, akik szeretnének leadni pár kiló súlyfölösleget, mivel teltségérzetet biztosít. Turmixba keverve elegendő mindössze egy kis adag ahhoz, hogy több óráig ne érezzük az éhséget. Tápláló, mégis segít a fogyásban, mert szabályozza a vércukorszintet és gyorsítja az anyagcserét. Semleges ízének köszönhetően, bármilyen ételbe bele lehet keverni. Levesek sűrítésére, tojás helyett sütésnél, őrlemény formájában rántani való húsokat is panírozhatunk ezzel, de készíthetünk süteményt és pizzát is belőle. A chia mag minden formában jótékony hatással van az egészségünkre.

Egészséges a padlizsán fogyasztása

Rengeteg zöldség közül választhatunk nap mint nap. Az ételek előállításához remek finomságok kaphatóak a piacokon, boltokban, de már az interneten is. Különösen ajánlott cukorbetegeknek a padlizsán fogyasztása, valamint reumában, máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Sok jótékony hatása van ennek a finom zöldségnek, például vérképző, vizelethajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó, antocianin tartalmának köszönhetően, segíti a C-vitamin hasznosulását, de a padlizsán fontos szerepet játszhat a rákbetegségek kezelésében is.

Hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések prevenciójához, csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben. Zsiradékban sütve, töltve, egyaránt fogyasztható. A zöldség a balkáni népek és a mediterrán étrend egyik legtöbbet használt élelmiszerének számít. Rendkívül finom a padlizsánkrém, aminek elkészítéséhez a zöldséget lehetőleg szabad tűzön sütik meg, egészben. Ugyanakkor, az Erdélyben rendkívül népszerű finomság, a zakuszka egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.