Mik a saját szerver megvételének és hostingjánk tulajdonságai a szerver bérléssel szemben

saját szerver

Ha valaki saját szervert vásárol, akkor az azt jelenti, hogy az egész fizikai infrastruktúrát és a szoftvert is saját költségre szerzi be. Ezzel szemben, ha valaki „szervert bérel”, akkor csak a szolgáltatást kell havi vagy éves szinten megfizetnie és nem kell foglalkoznia a telepítéssel és beüzemeléssel sem.

Tehát ha valaki saját szerveren gondolkodik, akkor sokkal több terhet vesz a saját vállára, mintha egy használatra kész szolgáltatást venne igénybe. Ezeken a terheken hivatott enyhíteni a szerver elhelyezés szolgáltatás, ami a szerver működésének megfelelő körülményeit hivatott biztosítani tiszta, pormentes és hűtött környezetben, állandó és szakszerű felügyeletet biztosítva mellé, például a szerver hoszting szolgáltatást is nyújtó Doclernet szerver termeiben.

Nézzük meg elsőként a szerver bérlés általános előnyeit és hátrányait, majd hasonlítsuk össze a szerver hosting szolgáltatással.

Először is nagyon sok fajta használatra kész web hosting, VPS és Cloud szolgáltatás közül választhatunk és az az igazság, hogy általában olcsón hozzá tudunk ezekhez jutni. Persze ismernünk kell pontosan, hogy mire van szükségünk, és ha a szerver hostingot választjuk a web hosting helyett, akkor azt gondolom, hogy már van egy erős képünk az igényeinkről.

Amennyiben valamilyen webhosting tárhely szolgáltatást választunk, tudnunk kell, hogy az elérési sávszélességünk, tárhelyünk, memóriánk, stb. tehát az erőforrásaink igen korlátozottak lesznek az alacsony árért cserébe.

Amennyiben pl. egy kis vagy középvállalkozás teljes szerverét szeretnénk futtatni több pc kiszolgálására és virtuális szolgáltatást választunk erre a célra, akkor bizony zsebbe kell majd nyúlnunk ebben az esetben is. Előnye még, hogy sok segéd applikáció és szolgáltatás vehetünk igénybe ezen az úton.

Amennyiben saját szervert helyeztetünk el egy szolgáltatónál mindenképpen drágább lesz a történet, hiszen megvettük a szerverünket és a költségeinken olyan szempontból akarunk finomítani, hogy nem akarjuk az igen magas rezsit fizetni és nem akarunk arra informatikust alkalmazni, hogy éjjel-nappal felügyelje a szerverünket valaki.

Viszont manapság egy teljes szerver megvétele, vállalkozási viszonylatba gondolkodva nem drága dolog. Az ezzel járó üzemeltetés folyamatos költsége számít inkább drágának és minél nagyobb erőforrásra van szükségünk, minél több számítógépet kell kiszolgálnunk, minél több adatot kell megfelelő módon tárolnunk többek között biztonságtechnikai-szempontból, annál inkább lesz a szerver hosting ideális választás számunkra.

Vélemény, hozzászólás?